Költségcsökkentés és ingatlan értékesítés is javíthatta a Magyar Telekom eredményét

2020.02.10. 14:05 • Erste Ötletgyár Mini

A Magyar Telekom február 18-án, piaczárást követően publikálja negyedik negyedéves eredményét. Árbevétel tekintetében kisebb, eredmény tekintetében viszont nagyobb mértékű bővülésre számítunk.

2019 év elejétől az IFRS 16 számviteli szabályok szerint kell elkészíteni a vállalatok pénzügyi kimutatásait, ennek megfelelően egységesedik a lízing megjelenítésének formája. Az új számviteli szabály alkalmazása az első évben jelentős hatást okoz. Például az operatív lízing és a tartós bérleti díjak már a kamatkiadásoknál kerülnek kimutatásra. Ez a számviteli átsorolás pedig minden egyéb változatlansága mellett is EBITDA növelő hatású. A Magyar Telekom esetében kimondottan jelentősnek, még a régiós telekommunikációs szektorban is kiemelkedően nagynak számít az IFRS16 alkalmazásának a hatása.

A karácsonyi szezonban a készülék értékesítések nagyon erősen alakulhattak, ami a vezetékes és mobil szolgáltatások árbevételre is pozitívan hathatott. Az IT szegmensben pedig ismét növekedés következhetett be az elmúlt negyedévek átmeneti visszaesését követően. A teljes árbevétel összességben 2,4%-kal bővülhetett a 2018-as év azonos időszakához képest.

A negyedik negyedévben bekövetkező kedvező deviza árfolyammozgás pedig a pénzügyi eredményt támogathatta.

Az EBITDA eredményre két tétel gyakorolhatott kiemelt hatást. A balatonkenesei ingatlan értékesítéséből származó egyszeri 1,3 milliárd forintos nyereség és a költséghatékonyság eredményeként jelentkező 2 milliárd forintos bérmegtakarítás. Ezen tételek hatására az IFRS 16 alkalmazása nélküli EBITDA – ami tisztább képet ad az eredmény tényleges változásáról – 13,1%-kal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás