Újabb 100 milliárd körüli negyedév az OTP-nél

2020.03.04. 13:49 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP március 6-án, péntek hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését. A bankcsoport ismét erős negyedévet zárhatott, így a 2019-es év egészében mintegy 411,5 milliárd forintos adózott eredményt érhetett el.

A növekedést több akvizíció is támogatta. A harmadik negyedév végétől konszolidálják a szerb akvizíciót, így annak profitja a negyedik negyedévben már teljes egészében megjelenik. Az év végén került sor a szlovén leánybank konszolidálására, így ennek jelentős hatása a profitra még nem volt, de a mérlegben már megjelenik, sőt véleményünk szerint úgynevezett badwill is keletkezett, ami a korrekciós tételek között kerül majd bemutatásra.

Az akvizíciók eredőjeként a bevételi és költség sorok is jelentősen növekedtek év/év és negyedén/negyedév alapon is. A teljes bevétel 28%-kal, a költségek pedig 16%-kal lehettek magasabbak, mint az előző évben. A céltartalékolás a szokásosnak megfelelően a negyedik negyedévben most is megugorhatott az előző negyedévekhez képest, de még így is az egy évvel korábbi szint alatt maradhatott.

A negyedéves adózott eredmény 37%-kal, 106,6 milliárd forintra emelkedhetett, a korrigált adózott eredmény pedig 57%-ot bővülve 98,4 milliárd forintra emelkedhetett.

A 2019-es eredmény után az OTP várakozásunk szerint 300 forintos részvényenkénti osztalék fizetésére tehet javaslatot.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás