Hazai vonatkozású változások a régiós indexnél

2020.03.05. 10:59 • Erste Ötletgyár Mini

Főként magyar részvényeket érint a régiós CECE index negyedéves átsúlyozása, melyre március 20-án záró szakaszban kerül majd sor.

Magyar részvények közül kikerül az indexből a CIG Pannonia és az ANY is. Számításaink szerint mindkét esetben több napnyi átlagos forgalommal egyezhet meg az index követő alap részéről az eladói nyomás.

Más hazai részvényeknél csak a paraméterek fognak kicsit módosulni. A 4iG közkézhányada 50%-ról 40%-ra mérséklődik, míg az OPUS-nál 40%-ról 30%-ra csökken a közkézhányad. Így mindkét esetben némileg csökken a részvények indexen belüli súlya, azonban becslésünk szerint az átsúlyozás által kiváltott hatás nem éri el az egy napnyi átlagos forgalmat. Az Appeninn-nél viszont 70%-ról 80%-ra nő a közkézhányad, így ennek súlynövekedése némi vételi hatást válthat ki.

Régiós szinten a cseh Kofola kerül ki az indexből, aminek helyét a Stock Spirits Group veszi át. Mivel az alkoholos italokat gyártó cég a londoni tőzsdén is kereskedett, így az átsúlyozás tényleges hatása lényegesen enyhébb lehet, mint modellszámításunk eredménye, mely csak a cseh piaci forgalmat veszi alapul. A lengyel indextagoknál nincs változás.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás