Fed határok nélkül

2020.03.23. 14:26 • Erste Uzsonna

2-3% közötti emelkedést mutatnak piacnyitás előtt a vezető amerikai határidős indexek, azt követően, hogy újabb komoly intézkedéseket jelentett be a Fed.

A korábban bejelentett 700 milliárd dolláros eszközvásárlási programmal szemben korlátlan mértékben fog állampapírokat és jelzáloggal fedezett értékpapírokat vásárolni az amerikai jegybank, annak érdekében, hogy kisegítse a részlegesen leálló amerikai gazdaságot. A Fed közleménye szerint olyan mértékben fog értékpapírokat vásárolni, ami ahhoz szükséges, hogy az állampapír- és jelzáloglevélpiacok megfelelően működjenek. Emellett 300 milliárd dolláros keretösszeggel újabb hitelezést segítő programokat indít a jegybank. Két ilyen program nagyvállalatoknak fog segíteni. Egyrészt új kötvények kibocsátásban és hitelek felvételében, másrészt a vállalati kötvénypiac likviditásának fenntartásában. Egy harmadik program a hétköznapi emberek, illetve kis- és középvállalatok hitelhez jutását igyekszik segíteni. Az utóbbiak megsegítésére hamarosan egy újabb hitelezéi programmal fog jelentkezni a jegybank. Emellett az önkormányzatok likviditási helyzetén is igyekszik különféle intézkedésekkel segíteni a Fed. A hírekre komoly felpattanást mutattak a határidős részvényindexek, és 2% körüli mínuszból 2-3%-os pluszba lendültek.

Steven Mnuchin, pénzügyminiszter szerint valóban 2.000 milliárd dolláros segélycsomagot fogadhat el a mai napon az Amerikai Szenátus. Szerinte már nagyon közel vannak az egyezséghez a felek.

A Dollar General is csatlakozik a Walmarthoz és az Amazonhoz, ugyanis bejelentették, hogy 50 ezer dolgozót vennének fel átmenetileg április végéig.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás