Történelmi mélypont a beszerzési menedzser indexben

2020.03.24. 15:46 • Erste Uzsonna

Komoly felpattanással nyitották a vezető amerikai részvényindexek a mai kereskedést, miután a Fed és az amerikai állam is a lehető legnagyobb mértékben igyekszik a gazdaság segítségére sietni. Piacnyitás után 6-7% körüli pluszokat láthatunk.

A 2007-ben kezdődött adatszámítás óta nem látott mélypontot ütött a Markit kompozit beszerzési menedzser indexe az USA-ban az előzetes adatok szerint, miután 40,5 pontra esett márciusban a korábbi 49,6 pontról. Ez főként a szolgáltatóipari indexe meredek esésének volt betudható 39,1 pontra a korábbi 49,4 pontról, ami a koronavírus miatti komoly leállások miatt egyáltalán nem meglepő. A szolgáltatószektor adja a GDP több mint 2/3-át az USA-ban. A feldolgozóipari index egyelőre jobban tartotta magát, miután 49,2 pont lett a korábbi 50,7 ponttal szemben. Az utóbbi napok gyárbezárásai arra engednek következtetni, hogy ebben az indexben is komolyabb esés érkezhet, talán már a végleges adatok közlésekor.

Az Amerikai Képviselőház vezetője, Nancy Pelosi szerint csupán pár órára vannak a megállapodásról az amerikai törvényhozók a fiskális stimulussal kapcsolatban. Ezzel úgy tűnik, hogy már a mai kereskedés során érkezhet a bejelentés a pontos részletekről, ami szintén szerepet játszhat a mai részvénypiaci rallyban.

Nagyobb állami segítségért folyamodnak a nagy autógyártók és beszállítóik is az USA-ban, miután hamarosan a jelenlegi 44 autógyártó üzemből már 42 bezárhat az USA-ban. Az elemzők szerint 40%-kal eshetnek márciusban az amerikai autóértékesítések, ami áprilisban tovább romolhat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás