Az alacsony olajár nem marad örökre velünk – kiváló vételi lehetőségek vannak most

2020.03.25. 09:52 • Erste Research Blog

A Goehring és Rozencwajg (továbbiakban G&R) legfontosabb üzenetei a következők voltak:

  • Nem várják, hogy az elmérgesedett viszony gyorsan helyreáll Szaúd-Arábia és Oroszország között. Az árháborút jobb eséllyel Oroszország nyeri, mivel a tartalékok mellett nekik rugalmasabb az árfolyamrendszerük (a szaúdi riál árfolyama a dollárhoz kötött, a rubel szabadon lebeg) és saját olajszolgáltató szektoruk van. Az árháború és a covid-19 miatt idén jelentős túlkínálat alakulhat ki a globális olajpiacon.
  • A vírusjárvány miatt a 2020-as globális olajkereslet csökkenni fog, de a negyedik negyedévre rendeződhet a helyzet és visszatér a fogyasztás bővülése. Mivel a kereslet alakulása szezonális (a III-IV. negyedév erős, az I. a leggyengébb), ezért éven belül akár 6 millió hordó/nap csökkenés is lehet a fogyasztásban. Év/év alapon, azaz 2020 átlagát összevetve 2019 átlagához képest, ez a csökkenés elérheti a 1,5 millió hordó/napot. Ezzel szemben 2021-ben akár átlagosan 3,5 millió/hordó nap keresletrobbanás lehet, részben az alacsony bázis miatt.
  • Az amerikai palaszektor sokkal rosszabbul reagálhat az alacsony árakra, mint 2014-2015-ben. Egyrészt gyorsabb az alkalmazkodás – az elmúlt 10 napban már 35%-os befektetés vágást jelentettek az amerikai palaszektorban a páros által figyelt cégek, másrészt a fúróberendezés szám csökkenés sokkal magasabb termelésű kutakat érint, mint 2014-2015-ben. Emiatt az USA palatermelése idén decemberre a tavaly decemberi szinthez képest akár 2,5 millió hordó/nap mértékben zuhanhat. Szerintük nem alaptalan az a becslés, hogy a szektor cégeinek fele eltűnhet egy éven belül. A G&R szerint egyébként is lassan eléri a növekedési korlátait az amerikai palaolaj szektor, mivel a legjobb, ún. tier-1 lelőhelyek száma végletesen lecsökkent. Ezek a cégek kénytelenek a kisebb hozamú, tier-2 lelőhelyeket megfúrni.
  • Az elemzés kitér arra is, hogy a mostani 20-25 USD/hordó WTI olajár annyira alacsony, hogy a szektor nagy részének, beleértve a tradicionális olajtermelést, ez az ár nem jelent beruházási ösztönzőt. A G&R szerint ez az olajár nem fenntartható, mivel ha itt maradnak a jegyzések huzamosabb ideig, akkor a globális olajszektor gyorsuló ütemben zsugorodni fog, miközben az olajkereslet várhatóan még 5-15 évig nő a világban.
  • A G&R ezért arra bíztat, hogy jó minőségű eszközöket érdemes vásárolni, sőt a korábban hanyagolt nagy kapitalizációval rendelkező cégek részvényei is jó vételek. Ezek árazása ugyanis annyira lecsökkent, hogy ma már jó beszállási lehetőséget takarnak. Ők nem adtak el papírokat, sőt a portfolióban további vásárlásokon gondolkodnak.

Véleményünk: A kereslet gyors visszaemelkedését kivéve egyet értünk a G&R elemzésével. A legtöbb elemzés szerint az amerikai palaolaj szektor jelentős termeléscsökkenés előtt áll, amit 9-12 hónappal később jelentkezhet az árak összeesése után. A G&R véleményével is egyet értünk, hogy a nagy nemzetközi cégek (IOC-k) árazása kedvező. Főleg azoké, akik nem rendelkeznek jelentős USA palakitettséggel és erős a mérlegük. Ilyen vállalatokra gondolunk, mint Equinor, Royal Dutch Shell, a Total vagy az ENI (bár itt az olasz jelenlét nem éppen kedvező hír). Az amerikai cégek közül a Chevron és az Exxon is izgalmas, de nekik van nagyobb palakitettségük. A BP is érdekes, de nekik jelentős kitettsége van az USA palaszektorában, miután 2012-ben megvette a BHP Billiton amerikai üzletét. Jelenleg a teljes termelésének 29%-a származik az USA-ból.

Akiket bővebben érdekelnek a G&R elemzései, látogassa meg honlapjuk (www.gorozen.com) további érdekességekért.  

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás