Még nem érzékeltetik a makroadatok a valós képet az USA-ban

2020.04.01. 16:35 • Erste Uzsonna

Eséssel indították a vezető amerikai részvényindexek a mai kereskedést, 2-3% közötti mínuszokat láthatunk.

A várt 180 ezerrel szemben csupán 27 ezer fővel csökkent a magánszektorban foglalkoztatottak száma az ADP adatai szerint márciusban, ami a milliós nagyságrendű munkanélküli segélyért benyújtott kérelmekkel érdemben ellentmond. Emögött a fő ok az, hogy az ADP számításai az adott hónap 12-ei állapotot nézik, így a tömeges leépítések a koronavírus hatására csupán kismértékben vannak benne. Ugyanez igaz a pénteken publikálásra kerülő átfogó munkaerőpiaci adatra. 

Egyelőre csupán 49,1 pontra esett az ISM feldolgozóipari indexe március hónapban a februári 50,1 pontot követően, illetve a konszenzus 44,5 pontos várakozásával szemben. Ez esetben is egyelőre meglepően jó adatot láthattunk a körülményekhez képest, ami mögött az állhat, hogy sok vállalat még a koronavírus miatti gazdaság leállások előtt, március elején válaszolt az ISM kérdéseire.

Nagy egyetértés van a Fehér Ház dolgozói között abban, hogy kötelezővé kéne tenni a szájmaszkok használatát az USA-ban, amennyiben nyilvános helyen mutatkoznak az emberek. Konkrét javaslat az ügyben azonban egyelőre nem született.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás