Két hét alatt 10 millióan vesztették el munkájukat az USA-ban

2020.04.02. 15:27 • Erste Uzsonna

A vártnál jóval gyengébb munkaerőpiaci adatot követően nagyrészt elolvadtak a határidős indexe pluszai, piacnyitás előtt 0,3-0,6% közötti emelkedést láthatunk a vezető indexekben.

A március 28-ával zárult héten 6,65 millióan folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban a szezonálisan kiigazított adatok szerint, ami nagyjából a duplája a megelőző heti 3,3 millió adatnak és még a legpesszimistább elemzői várakozást is felülmúlta. Az elemzői várakozások mediánja 3,8 millió körüli értéket mutatott. Ezzel két hét alatt összesen 10 millióan veszítették el, legalább átmenetileg a munkájukat az USA-ban, ami az elemzők szerint a következő hónapokban 25 millióra is nőhet. A teljes munkaerőállomány az Egyesült Államokban nagyjából 164 millió főre volt tehető 2019 végén.

Továbbra is teljes lezárásra szólít fel Bill Gates, a Microsoft alapítója az USA-ban. Szerinte a lezárásoknak legalább 10 hétig érvényben kéne lennie, amíg nem kezd rendeződni a helyzet. Jelenleg az Egyesült Államokban már több mint 30 államban van érvényben kijárási tilalom, azonban ez még mindig nem fedi le a teljes lakosság nagyjából ¼-ét.

Bizonyos dolgozóinak önkéntes távozási lehetőséget ajánl fel a Boeing, amiért cserébe egy kompenzációs csomagot nyújt a lehetőséggel élőknek. Ezzel egyelőre elkerülné a cég azt, hogy munkavállalókat kelljen elküldenie, azonban csökkenteni tudná fix költségeit, amire egyértelműen rá van szorulva a mostani helyzetben.

Az American Airlines-t követően, a Southwest Airlines is állami segítségért folyamodik a koronavírus légiipart súlytó hatásai miatt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás