Újabb segítség a Fed-től

2020.04.09. 16:17 • Erste Uzsonna

1,5-2% közötti pluszban tartózkodnak a vezető amerikai részvényindexek piacnyitás után, miután a Fed fontos mentőövet dobott a reálgazdaságnak.

Összesen 2.300 milliárd dollárnyi hitelkeret formájában újabb igen komoly segítséget nyújt a Fed a koronavírus által megtépázott amerikai gazdaságnak. Ez önmagában a tavalyi GDP 10,7%-ának felel meg. A Fed által biztosított hitelek a háztartások, vállalatok, államok, önkormányzatok megsegítésére szolgálnak. 10 ezer főnél kevesebbet foglalkoztató és évi 2,5 milliárd dollárnál kevesebb árbevételt generáló vállalatok részére 600 milliárd dollárnyi hitelkeretet biztosít a jegybank 4 éves lejáratú hitelek formájában, ahol az első évben tőketörlesztést és kamatot sem kell fizetni. Akik élnek ezzel a lehetőséggel, rájuk is vonatkozik az a korlátozás, hogy a hitel teljes visszafizetését követő egy évig nem fizethetnek osztalékot és nem vásárolhatnak vissza saját részvényt. Másrészről természetesen mindent meg kell tenniük az érintett vállalatoknak azért, hogy megtartsák munkavállalóikat. Emellett a Fed 500 milliárd dollár értékben vásárolhat államok és települések által kibocsátott rövid lejáratú értékpapírokat, azok likviditási helyzetének javítása érdekében. Emellett a vállalati kötvénypiac és az eszközökkel fedezett értékpapírok piacának likviditását támogató intézkedések mértékét és hatáskörét is kiterjesztette a Fed. Ami egyedülálló, hogy a Fed olyan vállalatok kötvényeit is elkezdi vásárolni, akiket nem befektetésre ajánlott kategóriába minősítettek le március 22-ét követően, de legalább BB-/Ba3 minősítéssel rendelkeznek. A hírekre ismét emelkedés bontakozott ki az amerikai részvénypiacon.

A bejelentést követően Jerome Powell, Fed elnök is beszélni kezdett. Szerinte a második negyedév nagyon gyenge lesz az amerikai gazdaságban, ezt azonban a vírus elültét követően relatíve gyors felpattanás követheti. A legtöbben szerinte ezt az idei második félvére várják. A Fed addig is mindent megtesz azért, hogy ebben a példanélküli helyzetben példanélküli eszközökkel segítse a gazdaságot.

6,6 millióan folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az április 4-ével zárult héten az USA-ban, ezzel három hét alatt közel 17 millióra ugrott ez a szám. Az elemzői konszenzus ezúttal 5,5 milliós számot várt. Ezek a számok jelenleg valahol 13-14% körüli munkanélküliségi rátát feltételeznek.

A korábbi 100-200 ezres jóslattal szemben most már „csak” 60 ezer körüli halálos áldozattal számol az USA vezető járványügyi szakértője Anthony Fauci a koronavírus miatt. Szerinte ez egyértelműen az USA legtöbb államában is bevezetett kijárási korlátozásoknak köszönhető. Fauci szerint abban az esetben élvezhetnék újra az amerikaiak nyáron a tengerpartot, amennyiben addig megszületnek a kellő lépések arra, hogy miként lehet a vírust féken tartani. Ezalatt főként rengeteg tesztelést, nyomon követést, elkülönítést ért.

A korábbi 89 pontról 71 pontra esett a Michigan Egyetem fogyasztói bizalom indexe áprilisban, ami a legnagyobb esés az index története során. Ezzel 2011 körüli szintekre esett vissza a mutató.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás