A céltartalékolás húzta le a nagybankok eredményét

2020.04.14. 16:16 • Erste Uzsonna

Komolyabb emelkedéssel kezdték a napot a vezető amerikai részvényindexek, 2,5-3% körüli pluszokat láthatunk piacnyitás után.

A J.P. Morgan gyorsjelentésével kezdődött meg ma a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. A várt 1,84 dollárral szemben csupán 0,78 dolláros egy részvényre jutó profitot ért el a bank, mivel a rosszabb időkre felkészülve már 8,3 milliárd dollárra növelte céltartalékait a megelőző évi 1,5 milliárd dollárhoz képest. A menedzsment szerint a következő negyedévben ez az érték érdemben tovább nőhet. A bevételek az első negyedévben 3%-kal estek 29,1 milliárd dollárra. A kereskedési üzletág a nagy volatilitás közepette kifejezetten jól teljesített, nagyjából 30%-ot növekedve év/év alapon. A lakossági és vállalati banki üzletágak bevétele minimális mértékben esett. A nettó kamatbevétel stagnált év/év alapon 14,5 milliárd dolláron, ami felülmúlta a 14 milliárd dolláros konszenzust. Egész éves nettó kamatbevételi várakozását a korábbi 57 milliárd dollárról 55,5 milliárd dollárra vágta le a bank, ami főként a Fed kamatvágásának az eredménye. A negyedéven belül márciusban sok trendben érdemi változás következett be a koronavírus hatására, amik az alábbiak voltak. A hitelkártyákon való költés nagymértékben visszaesett, a betétek mértéke megugrott, a vállalatok többnyire gyorsan lehívták szabad hitelkeretüket, a kereskedési bevételek megugrottak, míg egyéb befektetési banki tevékenységek visszaestek. A sajátrészvény-visszavásárlásokkal március 15.-e körül egyelőre felhagyott a bank, osztalékot egyelőre továbbra is tervez fizetni, de ezen még módosíthat. A CET 1 tőkemegfelelési mutatója 11,5%-on áll, ezzel felette annak a 10,5%-nak, ami alatt már korlátozásra kerülnének a részvényesek felé történő juttatások. Összességében egyelőre jól állta a sarat a J.P. Morgan az első negyedévben, de a neheze még hátravan, illetve még mindig igen sok a bizonytalansági tényező. Az árfolyam 3%-kal emelkedik piacnyitás után a jelentésre.

A J.P. Morgan-hez hasonlóan a Wells Fargo is komoly céltartalékot képzett az első negyedévben, egészen pontosan 4 milliárd dollárt. Ennek hatására az egy részvényre jutó eredmény csupán 7 cent lett a várt 54 centtel szemben. A trendek összességében hasonlóak voltak mint a J.P. Morgan esetében. A bank CET 1 tőkemegfelelési mutatója 10,7%-ra esett a korábbi 11,1%-ról, ami főként az eszközállomány gyors növekedésének volt köszönhető, ugyanis vállalati ügyfelek több mint 80 milliárd dollár értékben folyamodtak hitelért csak március hónapban. Az árfolyam 3%-kal emelkedik piacnyitás után a jelentésre.

A gyógyszerszektorból is érkezett egy gyorsjelentés a mai napon, miután a Johnson & Johnson tette közzé negyedéves számait. A cég árbevétele 20,7 milliárd dollár lett (+3% év/év) a várt 19, 5 milliárd dollárral szemben, amin 2,3 dolláros EPS-t ért el a várt 2 dollárral szemben. A fogyasztási cikkeket gyártó üzletág bevétele, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók utáni kereslet a vártnál jobban nőtt, azonban az orvosi eszközök értékesítéséből kevesebb bevétel származott. Ez utóbbi esetében a következő negyedévben még rosszabb lehet a helyzet, ami a cég egész éves bevételi várakozására is rányomta a bélyegét. Immáron 79,2 és 82,2 milliárd dollár közötti bevételt várnak 2020-ra szemben az eddigi 85,8-86,6 milliárd dollárral. Az egy részvényre jutó profit 7,5-7,9 dollár között alakulhat a korábbi 9-9,15 dolláros várakozással szemben. Készpénzzel továbbra is jól áll a vállalat, így negyedéves osztalékát 6%-kal, részvényenként 1,01 dollárra emelte. A cég által fejlesztett vakcináról egyelőre nem érkeztek újabb hírek.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás