Már 15% körül járhat az amerikai munkanélküliségi ráta

2020.04.16. 16:37 • Erste Uzsonna

Vegyesen kezdték a mai kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1%-kal, az S&P500 0,5%-kal esik, míg a Nasdaq 0,5%-kal emelkedik.

5,25 millióan folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten, ezzel egy hónap leforgása alatt már legalább 21 millióan érintettek eddig a koronavírus miatti leépítésekben az USA-ban. Ezzel a munkanélküliségi ráta már 15% felett mozoghat az USA-ban, amennyiben a február végi 165 millió amerikai munkaerőállományból indulunk ki.

30%-kal esett év/év alapon a Morgan Stanley negyedéves eredménye, ezzel egy részvényre vetítve 1,01 dolláros profitot ért el a várt 1,14 dollárral szemben. Mindezt 9,49 milliárd dolláros bevételen érte el a várt 9,73 milliárd dollárral szemben. A koronavírus miatti piaci turbulencia érdemben rányomta a bélyegét a befektetési bank tevékenységére. A vagyonkezelési üzletág bevétele 8%-kal esett 4 milliárd dollárra, a befektetési banki üzletág bevétele 1%-kal 1,4 milliárd dollárra. Emellett egyes befektetéseken komolyabb leírást kellett végrehajtania a banknak, illetve 400 millió dollárnyi céltartalékot is képzett az energiaszektor felé való kitettség miatt. A negatív hatások, mint a többi nagybank esetében részben kompenzálta a kereskedési üzletág jó teljesítménye, a bevételek itt 30%-kal növekedtek 4,6 milliárd dollárra. Ez a jó teljesítmény azonban a bank vezérigazgatója szerint a jövőben könnyen elillanhat. Ez pedig már április első két hetében meg is látszott, ugyanis a márciusi értékekhez képest 20-30%-os esést mutatnak a kereskedési bevételek. A korábban vázolt kétéves céloktól elállt a bank. Az árfolyam 3% körüli esést mutat piaczárás után.

A lakáspiacot is elérte a koronavírus az USA-ban. Az újonnan megkezdett lakásépítések 22%-kal estek hó/hó alapon márciusban, míg a kiadott építési engedélyek 7%-kal.

Saját tesztelő kapacitást és labort kezdett el kiépíteni az Amazon dolgozói számára, aminek a célja az, hogy munkavállalóit rendszeresen tesztelni tudja koronavírusra.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás