Újabb légitársaság bocsát ki részvényt az USA-ban

2020.04.28. 15:27 • Erste Uzsonna

1-1,5% közötti emelkedést mutatnak a vezető amerikai határidős indexek piacnyitás előtt.

A vártnál kisebb első negyedéves veszteségről számolt be ma piacnyitás előtt a Southwest Airlines, miután 0,15 dolláros veszteséget jelentett a várt 0,37 dollárral szemben. Mindezt év/év alapon 18%-kal csökkenő, 4,2 milliárd dolláros bevételen érte el, ami elmaradt a 4,5 milliárd dolláros konszenzustól. Április és május hónapokra 90-95%-kal visszaeső árbevételt vár a cég, 5-10% közötti kapacitáskihasználtsággal, így a második negyedév egy komoly veszteséget fog mutatni. Jelenleg naponta 30-35 millió dollárnyi szabad készpénzt használ fel a cég, ami nagyjából a fele annak, mint amitől korábban tartottak. Ennek ellenére a United Airlines-hoz hasonlóan a Soutwest is úgy döntött, hogy újabb részvényeket bocsát ki. Összesen 55 millió darabot, ami a kintlévő részvények közel 11%-a. Emellett egy milliárd dollár értékben átváltható kötvényeket is kibocsát a vállalat, ami további hígulási hatást eredményezhet. Piacnyitás előtt 1%-os pluszban tartózkodik az árfolyam.

8%-kal növelte év/év alapon bevételeit a Pepsi az első negyedévben, ezzel 13,9 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 13,2 milliárd dollárral szemben. Ezen 1,07 dolláros EPS-t ért el a cég, ami felülmúlta az 1,03 dolláros konszenzust. A gazdasági bizonytalanság miatt visszavonta egész éves bevételnövekedési várakozását cég, viszont a kifizetni tervezett osztalék mértékét és a tervezett sajátrészvény-visszavásárlások keretösszegét változatlanul hagyta. Ez azt mutatja, hogy stabil maradt a cég mérlege a mostani megpróbáltatások közepette. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt a hírekre.

A vártnál jobb első negyedéves eredményeket követően kitartott 2020-as várakozásai mellett a Pfizer. Az első negyedévben 12 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég a várt 11,8 milliárd dollárral szemben, amin 0,80 dolláros EPS-t ért el, felülmúlván a 0,71 dolláros konszenzust. Az ellátási láncban nem tapasztalt komolyabb fennakadást a cég. A hírekre 2%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás előtt.

Hiába sikerült a vártnál jobban a Merck első negyedéve, egész éves várakozását lejjebb vette a cég a koronavírus miatti kevesebb beteglátogatás miatt. Ezelőtt 5,62-5,77 dolláros EPS-t várt a gyógyszercég idénre, amit az 5,17-5,37 dolláros sávra hozott le. Az árfolyam a hírekre 2%-kal esik piacnyitás előtt.

21%-kal 10,6 milliárd dollárra esett a Caterpillar árbevétele az első negyedévben, amin 50%-kal visszaeső 1,60 dolláros tisztított EPS-t ért el. Ezek a számok nem sokkal maradtak el a konszenzus által várt 10,9 milliárd dolláros árbevételtől és 1,69 dolláros EPS-től. A 2020-as évre a nagyfokú bizonytalanság miatt nem adott előrejelzést a cég. A vállalat igyekszik költségeket csökkenteni, ugyanis több üzletágát is egy hosszabb távú visszaesés fenyegeti.

1,15 dolláros tisztított EPS-t ért el a UPS az első negyedévben a várt 1,23 dollárral szemben. Mindezt 18 milliárd dolláros árbevételen tette felülmúlván a 17,2 milliárd dolláros konszenzust. A nemzetközi fuvarozási üzletág áprilisban eddig 8%-os volumencsökkenést mutat, míg az amerikai üzletág kétszámjegyű növekedést. Ezzel a hatások összességében vegyesek. Részvényvisszavásárlási programját idénre felfüggeszti a cég, osztalékot azonban továbbra is tervez fizetni, mivel likviditási helyzete ezt megengedi. Emellett egész éves várakozását is visszavonta a vállalat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás