Jó hír a Gilead-tól

2020.04.29. 15:48 • Erste Uzsonna

1,5-2% közötti emelkedéssel nyitották a mai kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, azt követően, hogy pozitív hírek érkeztek a Gilead Sciences koronavírus elleni készítményéről.

Pozitív eredményről számolt be a Gilead Sciences a mai napon piacnyitás előtt a koronavírus kezelését segítő remdesivir készítménnyel kapcsolatban. A vállalat azt közölte, hogy az Amerikai Allergia- és Fertőző Betegség-ügyi Intézmény pozitív eredményre jutott abban a 800 pácienst magában foglaló vizsgálatban, ahol azt tanulmányozták, hogy hatékonyabb-e a remdesivir a koronavírus kezelésében, mint az eddig használt módszerek. Pontos részletek az ezt részletező sajtótájékoztatón fognak napvilágot látni, többek között az is, hogy mennyivel lehet jobb a készítmény az eddig bevált módszereknél. Eközben folyik a vállalat saját vizsgálata is a készítménnyel kapcsolatban, amiről részletek május végén érkezhetnek. A hírekre az árfolyam 5%-kal emelkedik piacnyitás után.

Létszámleépítést fog végrehajtani a Boeing a koronavírus okozta komoly nehézségek miatt. Ennek döntő részét a kereskedelmi forgalmi repülőgépüzletág fogja viselni, az ottani alkalmazottak 15%-ának leépítésével. Ezzel együtt gyártási kapacitásai egy részét is leállítja a vállalat. Az első negyedéves eredmények nagyjából megfeleltek a várakozásnak, miután 17 milliárd dolláros árbevételen 1,70 dolláros egy részvényre jutó veszteséget ért el a cég. Ami enyhe pozitívum volt, hogy a várt 5,8 milliárd dollárral szemben „csupán” 4,7 milliárd dollárnyi készpénzt égetett el a negyedévben a cég. Az említett intézkedések segíthetnek abban, hogy átvészelje a vállalat az előtte álló nehéz negyedéveket, aminek köszönhetően az árfolyam 4%-kal emelkedik piacnyitás után.

A várt felett teljesített a Mastercard az első negyedévben, azonban a Visa-hoz hasonlóan rájuk is nehéz negyedév vár. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,83 dollár lett a várt 1,73 dollárral szemben, míg a 4 milliárd dolláros bevétel a vártnak megfelelő lett. A bevételek fontos részét kitevő határon átívelő fizetések 3%-kal estek a negyedévben, április közepén azonban már közel 50%-os visszaesés volt megfigyelhető év/év alapon. Részvényvisszavásárlási programját felfüggeszti a vállalat, osztalékkifizetését azonban továbbra is tartja.

4,8%-kal esett vissza évesített alapon az amerikai GDP az első negyedévben az első becslés alapján a várt 4%-os visszaeséssel szemben. Ez főként a belső fogyasztás 7,6%-os visszaesésének volt betudható a várt 3,6%-kal szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás