A MOL működési eredménye erős lesz, de a pénzügyi veszteségek negatívba viszik a nettó eredményt

2020.04.30. 12:36 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL május 7-én teszi közzé első negyedéves eredményeit.

A cégtől 167 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA-t várunk szemben a tavalyi első negyedév 142,6 milliárdos eredményével.

A kutatás-termelés szenvedett az alacsonyabb kőolajártól, a Brent átlagára az idei első negyedévben 50,1 dollár volt hordónként, míg az előző negyedévben még 63,1 dollár. A MOL napi 100 ezer hordóegyenértékest termelhetett.

A feldolgozás-kereskedelem viszont kiváló eredményről adhat számot, mivel a kijárási korlátozások előtt erős volt a forgalom és a marzsok is magasan voltak. A hordónként 6,3 dolláros negyedéves finomítói marzs meghaladja az előző negyedév 5,6 dolláros értékét. A másik oldalról a cég 50 milliárd forint készletátértékelési veszteséget érhet el az összeomló árak miatt. A mi becslésünk 72 milliárd forint tisztított CCS-alapú negyedéves EBITDA az üzletágtól, míg a nyereség 22 milliárd forint lehet.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág a becslésünk szerint némi növekedést ért el év/év alapon. Az év első két hónapja erős volt, de a március már jóval gyengébb lehetett. Az EBITDA becslésünk 28 milliárd forint. A szegmens a második negyedévben várhatóan ennél jóval gyengébb mutatókat fog közreadni.

A MOL nettó nyereségét jelentősen befolyásolja, hogy a forint hozzávetőleg 10%-kal gyengült a dollárral és az euróval szemben. A MOL ezért 50 milliárd forint körüli árfolyamveszteséget érhetett el, ami miatt a nettó eredmény becslésünk 22 milliárd forint veszteség.

Véleményünk: A MOL erős működési eredményt ér el, főleg a finomítás profitja miatt, de a pénzügyi soron jelentős veszteséget szenvedett el, ezért nettó veszteséget várunk az első negyedévtől. A második negyedév várakozása még mélyebb veszteséget mutat majd működési szinten is, várakozásunk alapján ez lehet majd az idei év mélypontja.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás