Pozitív meglepetés a General Motors-tól

2020.05.06. 15:44 • Erste Uzsonna

0,5-1% környéki emelkedéssel nyitották a mai kereskedést a vezető amerikai részvényindexek.

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a General Motors az első negyedévben, miután a nagy profitmarzzsal rendelkező pickup truckok értékesítése kifejezetten jól alakult az első negyedévben. A vállalat árbevétele ugyan 6%-kal esett év/év alapon, de a maga közel 33 milliárd dollárjával 1 milliárd dollárral felülmúlta az elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,62 dollár lett a várt 0,30 dollárral szemben, ami a két nagy amerikai rivális veszteségével szemben kifejezetten jónak számít. Amerikai és kanadai gyártóüzemeinek újranyitását a Fiat Chryslerhez hasonlóan május 18-án tervezi a cég. A teljes évre várakozást a nagyfokú bizonytalanság miatt nem közölt a cég, azonban bíztatásra adott okot, hogy a pickupok értékesítése áprilisban is még növekedést mutatott, illetve Kínában stabilizálódás jelei látszanak. A kedvező jelentésre 8%-kal emelkedik piacnyitás után az árfolyam.

A koronavírus miatti gazdasági leállás hatására 20 millió fővel csökkent a magánszektorban foglalkoztatottak száma április 12-ig bezárólag az USA-ban az ADP intézet ma közzétett adatai szerint. Az elbocsátott munkavállalók 80%-a a szolgáltatószektorban dolgozott. A heti munkanélküliségi statisztikákból már következtetni lehetett erre az adatra.

A gazdaság fokozatos újranyitását sürgeti James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke. Szerinte amennyiben a különféle korlátozások a második félévig is elhúzódnak, akkor egy nagyon komoly pénzügyi krízissel nézhet szembe az Egyesült Államok.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás