Megszűnt a félelem, hogy elfogynak a kőolajtárolói kapacitások

2020.05.14. 16:31 • Erste Research Blog

Az USA Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy) által közölt adat jól mutatja, hogy az Egyesült Államok kőolaj készletei közel heti 20 millió hordóval nőttek április közepén. Május elejére a heti 5 millió hordó alá esett. A hírek szerint pedig mára közel egyensúlyi helyzet alakult ki a kínálat és a kereslet között, legalább is az Egyesült Államok olajpiacán.


Az Amerikai Egyesült Államok területén betárolt kőolaj mennyiségének alakulása (millió hordó)
Forrás: Az USA Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy)

Mi az, ami ilyen hirtelen megváltozott a piacon? Több tényező esetében is meglepő fordulatot láthattunk. Vegyük ezeket sorra:

  1. Keresleti oldalon a nagy gazdaságok (USA, Európa, Kína) újranyitása gyorsabban zajlik, mint ahogy a piac várta. A benzinkereslet is erőteljesen emelkedik mindenhol. Ez azt mutatja, hogy gyorsan nő a személyforgalom. A legfrissebb adatok biztatóak, nem véletlen, hogy a Goldman Sachs 1,4 millió hordó/nappal növelte a májusi globális olajkeresleti előrejelzését a héten, elsősorban a nagyobb benzinkereslet miatt. A bank szerint egyébként az olajfogyasztás így is 16 millió hordóval alatta van naponta a járványt megelőző időszakhoz képest, ami persze jobb, mint áprilisban, amikor 23-29 millió hordó/nap keresletzuhanást láttunk a járványt megelőző bázisadatokhoz viszonyítva.
  2. A kínálati oldal meglepetése elsősorban az OPEC-en kívüli termelési volumen szabadesése. Az amerikai palaolaj bányászat a decemberi, közel 13 millió hordó/naphoz képest közel 1,2 millió hordó/nap mértékben zuhant május elejére, míg az év végéig a csökkenés elérheti a napi 2,8 millió hordót a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint. Hasonló nagyságrendű esés látható Kanadában és más OPEC-en kívüli termelők esetében is. Az IEA azt jósolja, hogy az év végéig 6,7 millió hordó/nappal zuhanhat az OPEC-en kívüli kőolaj kihozatal. Ehhez járul még hozzá az OPEC+ 9,7 millió hordós napi termeléscsökkentése, amit önkéntesen Szaúd-Arábia további 1 millió hordó/nappal növelt. Ha az OPEC+ fenntartja a mostani nyomott termelési szintet június után is – amire elég jó esély van – akkor év végéig akár végéig 17-18 millió hordóval is eshet a kőolaj globális kínálata naponta.

Nem véletlen, hogy ezek alapján akár már a harmadik negyedévben meghaladhatja a kereslet a kínálatot, 2021-re pedig, főleg, ha a fogyasztás döntő része visszaépül, akár napi 5-7 milliós keresleti többlet is lehet a világpiacon. Ezek alapján az IEA 2021-re már növekvő árakra és a készletek apadására számít. A bizonytalanság persze óriási, senki nem tudja előre megmondani, hogy milyen keresleti görbe várható, és hogy lesz-e a járványnak újabb hulláma. Rövid távon látszik, hogy elfogyott a türelem: az emberek termelni, fogyasztani és újra szabadon mozogni szeretnének. De lehet, hogy ez a nyitás elhamarkodott, és ősszel újra be kell zárkózni, hogy lassuljon a koronavírus terjedése. Rövid távon mindenesetre optimistább lett a kép, a készletek emelkedésének megállása legalábbis ezt sugallja.

A világ kőolaj termelésének és fogyasztásának egyensúlya (millió hordó/nap)
Forrás: Amerikai Energiaügynökség (EIA), 2020. májusi jelentése (STEO, 2020. május 12.)

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás