Szorosabbra fogja a gyeplőt a Huawei-en az USA

2020.05.15. 16:43 • Erste Uzsonna

0,5% körüli mínuszban kezdték a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, miután tovább fokozódtak a feszültségek USA és Kína között.

Szigorított a Huawei-hez kapcsolódó szankciókon az USA. Ezentúl minden félvezetőgyártó vállalatnak, amely amerikai technológiát vagy szoftvert használ a félvezetők gyártásához, külön engedélyt kell kérnie az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumtól, hogy az adott eszközt eladhatja-e a Huawei-nek. Ez a Huawei-t mindenképpen érzékenyen érintheti, de több nagy félvezetőgyártót, mint például a taiwani TSMC-t is. Kína már ottani lapértesülések szerint kész is reagálni erre, azzal, hogy több nagy amerikai vállalattal szemben (pl: Apple, Cisco, Qualcomm, Boeing) vezet be különféle korlátozásokat.

Igyekezett megnyugtatni a befektetőket a mai napon Steven Mnuchin, amerikai pénzügyminiszter Jerome Powell, Fed elnök korábbi negatívabb hangvételű beszéde után. Powell hangsúlyozta, hogy komoly lefelé mutató kockázatok vannak jelen, Mnuchin szerint ez azonban egy lassú és fokozatos újranyitással menedzselhető, és 2021-ben már érdemi gazdasági növekedés lehet.

A márciusi 8,3%-ot követően 16,4%-kal esett a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban hó/hó alapon áprilisban, ami újabb negatív rekord. Ez jórészt a kijárási korlátozások és boltzárak számlájára írható, amit messze nem kompenzált az e-kereskedelem növekedése. Az elemzői konszenzus 12%-os visszaesést várt.

Az ipari termelés a várakozásoknak nagyjából megfelelően 11,2%-kal esett hó/hó alapon áprilisban, míg a kapacitáskihasználtság 65%-ra eset ta korábbi 72,7%-ról.

A vártnál nagyobb felpattanást mutatott a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index április hónapra, miután -48,5 pont lett a várt -60 és az előző havi -78,2 ponttal szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás