Nagyobb tűzerőre kapcsolt az EKB

2020.06.04. 15:20 • Erste Uzsonna

Korrekcióra állnak a vezető amerikai részvényindexek piacnyitás előtt, 0,5% körüli mínuszokat láthatunk.

A várt 500 milliárd eurónál nagyobb mértékben, 600 milliárd euróval bővítette ki (PEPP) eszközvásárlási programját az EKB. A futamidőt pedig 6 hónappal meghosszabbították. A részvénypiac először pozitívan fogadta a bejelentést, de később profitrealizálásba kezdtek a befektetők.

A jegybank ma tette közzé makrogazdasági előrejelzését. A GDP és inflációs várakozásokat is lefelé módosították. Idénre 8,7%-os GDP visszaeséssel számol a jegybank, annak ellenére, hogy már szerintük is megkezdődött a gazdasági kilábalás

74%-kal növeli júliusra tervezett kapacitásait az American Air, azt követően, hogy a vártnál sokkal hamarabb szeretnének a koronavírus miatti tilalom után ismét repülni az emberek. Ezzel jelenleg a tavalyi kapacitás 40%-án repülnének júliusban a júniusi 30%-ot követően. A hírekre közel 10%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás előtt.

A várt 1,83 milliónál kicsivel többen 1,87 millióan folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten, ezzel folytatódott a csökkenő tendencia. Ugyanakkor annak ellenére, hogy USA szerte érdemben lazítanak már a gazdasági korlátozásokon továbbra is magas a szám, ami részben annak is köszönhető, hogy sok, korábban beadott segélykérelem elbírálása csúszott a rendszerek leterheltsége miatt. A folyamatban lévő segélykérelmek száma 21,5 millióra ugrott a korábbi 21 millióról, ami rosszabb, mint a várt 20 milliós adat. Ez így a kedvező szerdai ADP adatot követően kissé rontott az összképen a holnapi átfogó munkaerőpiaci adatok előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás