Szinte stagnáltak a fogyasztói árak az USA-ban

2020.06.10. 16:05 • Erste Uzsonna

A tegnapihoz hasonló mintával nyitották a vezető amerikai részvényindexek a mai kereskedést. A Nasdaq 0,5% körüli emelkedést mutat, míg az S&P500 és a Dow nagyjából hasonló mértékű csökkenést.

Valamivel a várt alatt alakult az inflációs az USA-ban május hónapban, amivel hajszál híja volt annak, hogy árcsökkenésről lehessen beszélni. A headline inflációs adat 0,1%-os visszaesést mutatott év/év alapon a várt és az előző havi 0,3%-kal szemben, miután hó/hó alapon 0,1%-os visszaesés volt tapasztalható. A többek közt üzemanyagáraktól tisztított maginflációs adat 1,2%-os év/év alapú drágulást mutatott a várt 1,3, és az előző havi 1,4%-kal szemben.

A vártnál gyengébben alakulhat a Starbucks mostani és következő negyedéve a vállalat által közzétett előzetes számok szerint. A koronavírus miatt 3-3,2 milliárd dollár körüli árbevételtől eshet el a cég a mostani negyedévben, ezzel 0,55-0,70 dollár közötti veszteséget érhet el. Az elemzői konszenzus ennél kisebb, 0,17 dolláros veszteséggel számolt eddig. A negyedik negyedévben már ismét profitábilis lehet a cég, miután 0,15-0,40 dollár közötti EPS-várakozást adtak meg. A konszenzus ennek a sávnak a tetejét várta. Az idénre tervezett 600 új üzlettel szemben csupán 300-at tervez megnyitni a kávélánc az USA-ban. A hírekre az árfolyam 3,5%-kal esik piacnyitás után.

Tovább korrigálnak ma az amerikai légitársaságok, miután a J.P. Morgan lerontotta ajánlásait a United Airlines-ra és a Jetblue-ra. A bank szektorelemzője szerint a közelmúltban látott árfolyamemelkedések aligha fenntarthatóak a szektorban, mivel már egyre drágább árazáson forognak a részvények. Az eddig vártnál jobb nyári statisztikákat követően pedig az ősz újabb csalódást hozhat, mivel ott a vállalati utazások valószínűleg nem fognak olyan mértékben fellángolni, mint a nyári turistautak.

Magyar idő szerint este 8 órakor teszi közzé kamatdöntő ülésének eredményét a Fed, amit friss gazdasági előrejelzések is kísérnek majd.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás