Váratlanul nagy felpattanás az amerikai kiskereskedelmi forgalomban

2020.06.16. 15:23 • Erste Uzsonna

Markáns emelkedést mutatnak a vezető amerikai határidős indexek, miután az egyébként is jó hangulatban a vártnál sokkal jobb kiskereskedelmi adat olaj volt a tűzre. Piacnyitás előtt 2-3,5% közötti pluszokat láthatunk.

Az elemzői várakozásoknál jóval nagyobb mértékben pattant vissza a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban májusban, miután alacsony bázisról 17,7%-os bővülést láthattunk hó/hó alapon a várt 8,4%-kal szemben. Ez mindenkori rekordnak számít, és jórészt annak köszönhető, hogy sok kiskereskedelmi egység ismét kinyithatott hosszabb bezárást követően. A járművek értékesítése 44%-kal, míg az éttermi számlák mértéke 29%-kal ugrott, amely kategóriák a teljes növekedés több mint felét adták. A GDP számításánál használt tisztított adat 11%-os növekedést mutatott a várt 5,2%-kal szemben.

Az ipari termelés a vártnál kisebb felpattanást mutatott májusban, miután 1,4%-os bővülést mutatott hó/hó alapon a várt 3%-kal szemben. A kapacitáskihasználtság 64,8% lett a várt 66,9%-kal és az előző havi 64,9%-kal szemben.

A márciusi 19%-os visszaesést követően májusban már csak 5%-kal estek a McDonald’s értékesítései az USA-ban a legalább egy éve nyitvatartó üzletekben. A nemzetközi fronton a vállalat szerint ennél rosszabb a helyzet.

A mai napon magyar idő szerint délután 4 órakor kezdődik Jerome Powell szokásos, fél évenkénti szenátusi meghallgatása. A várakozások szerint Powell inkább konzervatív véleményt fog megfogalmazni a gazdaság jelenlegi állapotáról a koronavírus miatti bizonytalanságok okán.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás