A bizonytalan időkben jó menedéket nyújthat a Gilead Sciences

2020.07.06. 14:27 • Erste Ötletgyár Maxi

A koronavírus hatására reflektorfénybe került a Gilead Sciences az idei évben, mivel remdesivir nevű készítménye lett az első, amit jóváhagytak koronavírusos betegek kezelésére. Ugyan ebből a készítményből valóban komolyabb profitot érhet el a cég, azonban hosszabb távon mégis a HIV és az onkológiai üzletág határozhatja meg a cég jövőjét. Az előbbi esetében rendre felülmúlta a várakozásokat a cég az elmúlt években, míg utóbbinál még várat magára a korábbi akvizíciók eredménye. A vállalat összességében igen erős készpénztermelő képességgel rendelkezik, de a hosszabb távú növekedés egyelőre még bizonytalan lábakon áll. Ehhez azonban egy relatíve olcsó értékeltség párosul, ami a mostani szinteken egy jó hozam/kockázat arányú befektetésre nyújt lehetőséget.

A remdesivir sikerét beárazhatta a piac

Eddig a Gilead által kifejlesztett remdesivir az egyetlen olyan készítmény a piacon, amit jóváhagytak a koronavírus kezelésére, miután bebizonyosodott, hogy szignifikáns javulást hoz már súlyosabb koronavírusos betegeknél. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormányok versenyt futnak a szerért, miután az USA szeptember végéig szinte a teljes legyártani tervezett mennyiséget felvásárolta. A cég decemberig 2 millió kezeléshez szükséges adagot tudna legyártani, amiből a korábban bejelentett árazás alapján 5 milliárd dollár körüli bevétele származhat, feltéve, hogy ezt mind felvásárolják a különböző kormányok. Ezt követően már kérdéses, hogy a vakcinák megérkezése után mennyire lesz keresett a készítmény, illetve addig milyen versenytársakat kaphat. Az a 8-10 dolláros árfolyam emelkedés, amit a részvények mutattak a remdesivir körüli hírekre, nagyjából azt feltételezi, hogy a vállalat összességében 10-12 milliárd dolláros profitot ér majd el a készítményen. A jelenlegi bizonytalan összképet elnézve ez nagyjából reális lehet.

Új csillag született

A vállalat árfolyamának mozgását hosszabb távon minden bizonnyal nem a remdesivir fogja meghatározni. A Gilead eredményességének fő motorjai 2015 környékén még a Hepatitis C kezelését szolgáló készítmények voltak, amik akkor negyedévente akár 5 milliárd dolláros bevételt is hoztak. Ebben az üzletágban azonban egyre élesebb verseny alakult ki, így 2019-ben már csak 2,9 milliárd dolláros árbevétel származott ebből az üzletágból, ami nagyjából 20%-os visszaesés volt év/év alapon.

Ezt azonban több mint kompenzálta a vállalat HIV megelőzését és kezelését szolgáló üzletága tavaly, ami 16,4 milliárd dollárra nőtt a 2018-as 14,6 milliárd dollárt követően. E mögött főként a vállalat 2018-ban jóváhagyott, HIV kezelését szolgáló kapszulája áll, amit Biktarvy névre kereszteltek. A készítmény mind hatékonyság, mind biztonság szempontjából rendkívül jó eredményeket mutatott, és engedélyezése óta rendre felülmúlja az elemzői várakozásokat. 2019-ben a készítmény 4,7 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami 2020-ban 7,2 milliárd dollárra ugorhat a konszenzus szerint. A legnagyobb versenytárs ez esetben a GlaxoSmithKline 2019 közepén jóváhagyott új készítménye, a Dovato lehet, de ez engedélyezése óta nem tud érdemi áttörést elérni az orvosok körében. Vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy a Biktarvy folytathatja jó szereplését.

Befektetés a jövőbe

A vállalat az utóbbi években úgy döntött, hogy komoly készpénzállományából az onkológiai üzletágban keres ígéretesnek tűnő felvásárlási célpontokat. 2017-ben a Kite Pharma-t vásárolta fel 12 milliárd dollárért, amely a CAR-T terápiában úttörő vállalat. Ennek az a lényege, hogy kezelés során a beteg véréből immunsejteket nyernek ki, majd ezeket laboratóriumban úgy módosítják, hogy felületükön speciális struktúrákat hozzanak létre. A módosított immunsejteket a beteg vérébe visszajuttatva azok képesek felismerni és elpusztítani a ráksejteket. Eddig egy ilyen, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) által elfogadott készítménye van a cégnek, a Yescarta, ami B-sejtes non-Hodgkin limfómás felnőtt betegek kezelésére alkalmas. Ettől a készítménytől 2022-re 1 milliárd dolláros bevételt vár a konszenzus. Az onkológiai üzletág ezen részében továbbra is van növekedési potenciál, de ezen a befektetésén már több leírást hajtott végre a Gilead, mert bizonyos eredmények mégsem jöttek a vártnak megfelelően.

A Kite Pharma mellett 2020 márciusában a Forty Seven biotechnológiai céget is felvásárolta a vállalat 4,9 milliárd dollárért, amely monoklonális antitest terápiák fejlesztésén dolgozik. Ezek olyan antitestek, amiket laboratóriumban állítanak elő oly módon, hogy felismerjenek adott antigéneket a rákos sejtek felszínén és ezzel elpusztítsák őket. Scott Gottlieb, az FDA korábbi elnöke szerint 2025-ig évente 10-20 sejt- és génterápiával kapcsolatos kezelést hagyhat jóvá a hivatal, amiből ezekkel az akvizíciókkal a Gilead is kiveheti a részét.

A vállalat legfrissebb akciója az onkológiai üzletágban az Arcus BioSciences-szel kötött 10 éves megállapodás volt. A vállalat többféle, daganatok kezelését szolgáló készítmény kifejlesztésén dolgozik, amihez a Gilead mostantól anyagi és értékesítési támogatást fog nyújtani, a jövőbeni profit egy részéért cserébe.

Kedvező árazás

Amennyiben a fentiekhez a vállalat többi, kisebb potenciállal rendelkező, illetve már hanyatlóban lévő készítményét is hozzávesszük, azt láthatjuk, hogy a következő évekre nagyjából stagnáló árbevételt prognosztizálnak az elemzők, amit egy enyhe, éves pár százalékos profitnövekedés kísérhet. Ehhez egy 11,7-es előremutató P/E értékeltség párosul, ami a minimális növekedés és potenciális katalizátorok függvényében nem mondható drágának. Mindez kiváltképp azokban az időkben, amikor az egészségügyi szektor defenzív szerepe felértékelődik.

A már érett fázisban lévő biotechnológiai cégekhez képest enyhén alulárazott a vállalat. Az idei évre várt 28,5%-os sajáttőke-arányos megtérülés ugyan kissé elmarad a 30,5%-os átlagtól, azonban az ehhez párosuló 3,84-es ár/könyvszerinti érték mutató jóval kedvezőbb a 6,08-as átlaghoz képest. Ráadásul stabilan növekvő osztalékával, ami jelenleg 3,4%-os osztalékhozamot eredményez, kiemelkedik a sorból. Ezzel a jelenlegi helyzetkép alapján kedvező befektetési célpont lehet egy bizonytalan gazdasági környezetben.

Technikai kép

A remdesivirrel kapcsolatos hírek komoly volatilitást hoztak a Gilead részvények árfolyamába, aminek hatására kitörést láthattunk a korábbi 62 és 70 dollár közötti kereskedési sávból. Innen egészen a 86 dolláros technikai szintig emelkedett az árfolyam, ahonnan azonban lefordult és korrekció vette kezdetét. Ezt a korrekciót lehet most érdemes beszállási lehetőségként használni.

Amennyiben az aktuális piaci árfolyamon lépünk piacra, stop-loss megbízásunkat a 69,8 dolláros technikai szint, illetve az ugyanitt lévő 200 napos mozgóátlag alá, 69,7 dollárhoz érdemes helyezni. Egyrészt azért, mert ezek a szintek önmagukban is kiemelkedő támaszszintek, másrészt azért, mert a 69,8 dolláros technikai szint letörése esetén érvényét vesztené a kitörés a 2019-et jellemző kereskedési sávból. Profitcélnak ez esetben a 2018-as lokális csúcsot érdemes megjelölni és a take-profit szintet 89,4 dollárhoz rakni. 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás