A vártnál is gyorsabban csökkent az amerikai segélykérelmek száma

2020.07.09. 14:55 • Erste Uzsonna

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adatok ellenére nincs egyértelmű irány a határidős piacon. A Dow és az S&P határidő oldalazik, míg a Nasdaq 0,6%-ot emelkedik.

A vártnál is nagyobb mértékben csökkent a friss és a tartós munkanélküli-segély kérelmek száma is az USA-ban. A friss munkanélküli-segély kérelmek száma csaknem 100 ezerrel 1,3 millióra esett vissza. A tartós pedig 18,1 millió közelébe esett vissza, szemben a várt 18,8 millióval. Ez még úgy is óriási méretű javulás, hogy a tartós munkanélküli-segély kérelmek múltbeli értékét 19,3 millióról 18,8 millióra módosították, így a tényleges javulás nem 1,2 millió, hanem „csak” 700 ezer fő volt.

A JPMorgan elemzése szerint a jegybanki programok hatására sokat javult a piacok likviditása, ennek ellenére nem érték el a járvány előtti szintet és egy törékeny egyensúlyi állapot alakult ki. A hitel és kötvénypiacok likviditása tért leginkább vissza a normálishoz, míg a részvény és deviza piacok esetében a piac mélysége továbbra is jelentősen elmarad a járvány előtti szinttől, ami a volatilitás emelkedését eredményezheti. A foglalkoztatás javulása a gazdaság újra indulására utal és az újabb fertőzési hullám és ennek kapcsán hozott intézkedések a jelek szerint még nem éreztették hatásukat az amerikai munkaerőpiacon.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás