Újabb erős banki eredmény

2020.07.15. 15:18 • Erste Uzsonna

Erőteljes emelkedést mutatnak a határidős indexek a piacnyitást megelőzően. A Nasdaq 0,6%-ot, az S&P 1,3%-ot, a Dow 1,9%-ot emelkedik.

A Goldman Sachs 6,26 dollárnyi egy részvényre jutó eredményt tett közzé a negyedévben, a várt 3,95 dollár helyett. Ez a tavalyi 5,81 dolláros eredményt is felülmúlja. A 13,30 milliárd dolláros nettó bevétel 41%-al felülmúlja a tavalyi értéket, valamint a várt 9,71 milliárd dollárt is bőven meghaladja. A magas bevétel annak köszönhető, hogy a három részleg, a ,,Sales and trading”, ,,equities sales and trading” és a befektetési szolgáltatások is felülmúlták a várakozásokat. Ez 5,35%-os emelkedést eredményezett, 214,01 dollárra, pre-market kereskedésben a cég részvényében. Az elnökvezérigazgató felszólalt, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, biztos abban, hogy szerte a világon továbbra is őket választják az ügyfelek, akik szeretnék átalakítani vállalkozásaikat és egy rugalmasabb gazdaságot újjáépíteni.

Az Apple nyert az Európai Bírósági ügyben a 13 milliárd eurós ír adómegállapodásról. Korábban Margrethe Vestager, az Európai Unió monopóliumellenes vezetője fellépett a vállalatok számára alkalmazott kedvezményes adózási ügyletek ellen. A bíróság szerint az EU versenyhatósága nem tudta a jogilag megkövetelt módon megmutatni, hogy előnyről volt szó. Tim Cook, az Apple elnökvezérigazgatója szerint a vád teljes politikai marhaság. A cég azzal érvelt, hogy a probléma nem az adó mennyiségével van, hanem azzal, hogy hol fizetik. Valamint hozzátette, hogy több mint 100 milliárd dollárt fizetett be a társasági adó terén az elmúlt évtizedben szerte a világon a több tízmilliárd dollárnyi további adó mellett. Az ír pénzügyminisztérium az Apple oldalára állt az ügyben. Daniel Beard, az Apple ügyvédje szerint a cég már így is a legnagyobb adófizető a világon. Emellett, a cég szerint a bizottság nem csak az ír jogot, de a cég struktúráját is félreértik, valamint hogy, hogyan kell felosztani a társaság nyereségét a szervezetei között. A 2017. évi nyilatkozatban a vállalat kijelentette, hogy világszerte a tényleges adó mértéke 24,6% volt, és ennek a legnagyobb részét az Egyesült Államokban fizeti, mert itt teremtődik a legnagyobb érték a fejlesztéseken keresztül. Ez az ügy olyan mérföldkő, amely a technológiát óriást a világ legnagyobb piaci értékű társaságává teheti a kedvezményes adózás fennmaradásán keresztül. A nyitás előtt 1,5%-ot emelkedik a részvényárfolyam.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás