Vegyes jelentések a tengerentúlról

2020.07.28. 15:58 • Erste Uzsonna

0,5% körüli eséssel kezdték a mai kereskedést a vezető amerikai részvényindexek.

A vártnak megfelelően visszaesett év/év alapon a Pfizer bevétele a kevesebb orvoslátogatás miatt, így 11,8 milliárd dollár lett az árbevétel a második negyedévben. Ez azonban minimális mértékben felülmúlta a 11,7 milliárd dolláros konszenzust. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,78 dollár lett a tavalyi 0,80 dollár után, érdemben a 0,69 dolláros konszenzus felett. Egész éves várakozásait minimális mértékben megemelte a cég. A vállalat BioNTech-el közösen fejlesztett vakcinájának tegnap kezdődtek utolsó fázisú klinikai vizsgálatai, így most már főként azon a piac szeme. Főként úgy, hogy a vállalat nem tett olyan ígéretet, hogy profit nélkül adná azt, és egyes elemzők szerint az amerikai állammal kötött közel 2 milliárd dolláros egyezségből sem ez látszik. Sok elemző azonban kételkedik abban, hogy már októberre megszülethet az eredmény az átfogó klinikai vizsgálatokból. Az árfolyam 2%-kal emelkedik a jelentésre piacnyitás után.

A várthoz közeli 3,8 milliárd dolláros árbevételt jelentett a McDonald’s a második negyedévre, ami 30%-os visszaesés volt év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,66 dollár lett a várt 0,74 dollárral szemben. A legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az értékesítések a várthoz közeli 24%-kal estek, ami azt mutatja, hogy az autós és online rendelés lehetősége messze nem tudta kompenzálni az éttermek visszaeső forgalmát. Ez a mutató júniusban már „csak” 12%-os visszaesést mutatott, ami javuló tendenciáról árulkodik. Mostanra Ausztráliában, Japánban és Kanadában már növekedni tudtak az értékesítések év/év alapon, a legfontosabb amerikai piacon pedig 2% körüli visszaesés volt tapasztalható a májusi 5%-ot követően. Júliusban ez a tendencia tovább folytatódott, ami kifejezetten jó annak fényében, hogy a 14 ezer amerikai üzletből jelenleg csak 2 ezer van nyitva, így csak autós és online rendelés formájában lehet ezekben vásárolni. Ez ráadásul egy darabig így is maradhat, mert nemrégiben jelentette be a cég, hogy egyelőre felfüggeszti a további éttermek újranyitását. Összességében megnyugtatóak a hírek a bizonytalan időkben, a konszenzus azonban ennél is valamivel jobbra számított. Az árfolyam 2%-kal esik piacnyitás után.

Három hónappal, az idei év végéig meghosszabbítja a Fed rendkívüli hitelnyújtó programjai többségét, összesen hetet a kilencből. Mindezt a gazdaság további támogatásának érdekében a koronavírus okozta visszaesésből való mielőbbi kilábalás miatt.

Az elmúlt hetekhez képest valamivel javultak a koronavírusos trendek Floridában, Texasban és Arizonában az elmúlt héten, ami némi fellélegzést jelenthet ezeknek az államoknak. Egyúttal ez arra is figyelmeztetett, hogy az újranyitást nem lehet elkapkodni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás