Nyomás alá kerülhetett az OTP bevétele

2020.08.04. 14:44 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP augusztus 7-én hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését.

Bár a masszív céltartalékképzés az első negyedévben a negatív tartományba taszította az OTP eredményét, a második negyedévben ismét szilárd profitot termelhetett a bank. 70,2 milliárd forintos profit előrejelzésünk azonban még így is nagy visszaesést jelent a tavalyi 105,4 milliárdos adózott eredményhez képest.

A gyengébb gazdasági aktivitás nyomás alá helyezte az OTP bevételi sorait. Ez legszembetűnőbben a nettó díjak és jutalékok sor esetében fog megmutatkozni, mely negyedéves szinten is bevételcsökkenésről tanúskodhat.

A nettó kamatbevétel a kisebb volumen és az alacsonyabb kamatmarzsok (orosz és ukrán kamatvágás) hatására szintén visszaeshetett az előző negyedévi értékhez képest, bár éves szinten még így is bővülhetett ez a bevételi sor.

Az egyéb bevételek nagysága visszatérhetett a normális szintre, ugyanakkor a MOL-tól származó osztalék egyszeri pozitív hatása az idei negyedéves eredményből hiányozni fog.

A kisebb gazdasági aktivitás a költségek csökkenését is magával hozta, a működési költségek (értékesítés, marketing, utazások, stb.) negyedév/negyedév alapon is csökkenhettek.

A menedzsment jelzésével összhangban az első negyedévinél alacsonyabb, 47,9 milliárd forintnyi céltartalékképzésre számítunk, ami még így is közel tízszerese a tavalyi értéknek, és a normális céltartalékképzés szintjét is meghaladja.

Mivel jelentős egyszeri tételek várakozásunk szerint nem befolyásolták az OTP működését a negyedévben, így 70,2 milliárd forint profitra, valamint 72,2 milliárd forint korrigált profitra számítunk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás