Befektetési szótár


Találatok száma: 6

Aktív vagyonkezelés

A vagyonkezelési technikák azon változata, melynek során az alapkezelő minél nagyobb hozam elérésére törekszik, és ennek érdekében egyedi portfóliót állít össze a várakozásainak megfelelően. A portfólió összetételén időközönként változtat. Passzív portfólió-kezelési technikát alkalmazva a vagyonkezelő a portfóliójának összetételén jellemzően nem változtat.

Alapkezelői díj

A befektetési alapkezelő azon díja, amiben az alap kezeléséért részesül. Minden alkalommal, amikor a letétkezelő kiszámítja a befektetési alap nettó eszközértékét, az alapkezelői díj időarányos részét - napi nettó eszközérték számítás esetén az éves díj 1/365-öd részét - levonja az alap értékéből.

Alapok alapjai

Olyan befektetési alapok, melyek túlnyomórészt más befektetési alapok befektetési jegyeibe fektetik a tőkéjüket.

Államkötvény

Az állam által kibocsátott, általában egy évnél hosszabb lejáratú értékpapír, amely az állam adósságát testesíti meg. Az államkötvények az adott ország tőzsdéin általában automatikusan jegyzésre kerülnek, kamatozásuk - az elvileg teljes garancia miatt - legtöbbször alacsonyabb, mint az egyéb kibocsátásoké. Fajtái nálunk: 2, 3, 5 és 10 éves fix kamatozású, 5 éves változó és 7 éves tőkeindexált (eredeti kibocsátási időpont szerint).

Állampapír

Valamely szuverén állam által kibocsátott értékpapír. Minősítése az ország minősítésével megegyező. Az államháztartás finanszírozásának elsődleges eszköze, két legjellemzőbb fajtája a kincstárjegy és az államkötvény. Az állampapír visszafizetését az állam garantálja.

ÁSZ

Állami Számvevőszék. Elérhetőség: www.asz.hu
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás