Befektetési szótár


Találatok száma: 9

Naptári nap

Közép-Európai időzóna, 0-24 óra

Nettó árfolyam, Tiszta árfolyam

A kötvény árfolyama, megtisztítva a felhalmozódott kamattól. Amennyiben a névleges kamatláb kisebb, mint a piaci, akkor a nettó árfolyam alulról, ha nagyobb, akkor felülről közelít a névértékhez (lejáratkor megegyeznek).

Nettó eszközérték

A befektetési alapok vagyona, csökkentve a kötelezettségeik értékével.

Nettó hozam

A bruttó hozam a befektetés-kezelői díjakkal csökkentve.

Névérték

Az az érték, ami rá van írva a részvényre. A tulajdonosi jogok elosztásának alapja. A névérték alapján számolják az osztalékot, lehet közgyűlésen szavazni, és esetleg végelszámoláskor (felszámoláskor) pénzhez jutni.

Névre szóló értékpapír

Az értékpapírok azon formája, amelynek érvényesítéséhez a birtokosnak hitelt érdemlően (személyi igazolvány) igazolnia kell magát. Mostanában ez a domináns forma az értékpapírpiacon.

Nyílt végű befektetési alap/jegy

Az alapkezelő visszaváltható jegyeket bocsát ki, meghatározatlan futamidővel (felszámolásig). A befektető bármikor kivehet, vagy betehet pénzt, naponta látja mennyit ér a befektetése. A papírral a tőzsdén nem lehet kereskedni.

Nyilvános forgalomba hozatal

Az értékpapír nem zártkörű forgalomba hozatala.

Nyugdíj-előtakarékossági Számla

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ-R) a magyarországi nyugdíjrendszer 4. pillére. A nyugdíj-előtakarékossági számla jelenleg az egyetlen olyan nyugdíj célú megtakarítási lehetőség, ahol Ön döntheti el, hogy megtakarítása pontosan milyen értékpapírokba kerüljön. A NYESZ-R számla emellett állami támogatást is élvez: a számlán elhelyezett összeg egy része (33%-a, de legfeljebb 100.000 Ft) visszaigényelhető az adóév végén, ezzel is növelve a számlán tartott állományt. Ráadásul, amennyiben Ön a nyugdíj korhatár eléréséig nem vesz ki pénzt NYESZ-R számlájáról, a befektetései kamatadó–mentességet is élveznek!
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás