Kockázat és hozam

Befektetési alap akadémia

Magas hozamot általában nagyobb kockázat vállalásával lehet elérni, ez általános befektetési alapszabály. Ez azt jelenti, hogy a hosszú távon magas hozam lehetőségével kecsegtető befektetések értéke rövid távon kisebb vagy nagyobb mértékben ingadozhat.
Alábbi ábra a különböző típusú befektetési alapok hozamát és kockázatát egymáshoz viszonyítva szemlélteti:

A befektetési jegyek értéke, ill. árfolyama az adott befektetési alap tulajdonában lévő értékpapírok ill. ingatlanok értékének változásától függ. Ez egyben a legszemléletesebb különbség például a bankbetétekhez képest: bankbetétek esetében ugyanis – szemben az értékpapír-befektetésekkel – a befektető nem visel különösebb kockázatot, s ennek a kockázatmentességnek az alacsonyabb hozam lehet az ára.

A befektetések világában is igaz, hogy a siker titka a több lábon állás. Ez már egy kisebb befektető esetében is igaz. A portfólió építés, vagyis a befektetések megosztása többféle befektetési eszköz között segíthet abban, hogy hosszútávon jól járjunk. Minden időszakban vannak jól, és kevésbé jól teljesítő piacok, de hogy mikor melyik piac ment jól, azt csak utólag tudjuk. Ezért kell befektetéseinket megosztani: egy jól diverzifikált portfólió kockázata mindig alacsonyabb, mint az egyedi értékpapíroké.

A diverzifikáció akkor a leghatékonyabb, ha nem csak a különböző piac típusok között (pénzpiaci eszközök, kötvények, részvények), hanem földrajzilag is, azaz devizák között is megosztásra kerülnek a befektetések. A külföldi befektetések ugyanis védelmet nyújtanak a forint gyengülése ellen. A befektetők vagyonát az alapkezelők nem csupán a különböző értékpapírfajták, hanem eltérő gazdasági ágazatok és más országok értékpapírjai között is meg tudják osztani. Ilyen szintű kockázatmegosztásra az egyes befektetők nehezen, és csak magas költségek mellett képesek, ezért ezt a befektetési alapokon keresztül célszerű elérni.

A diverzifikáció legegyszerűbb és legolcsóbb módja, ha vegyes befektetési alapot, vagy alapok alapja típusú alapot választunk, amelyek a tőkepiac több szegmensében helyezik el a befektetőktől összegyűjtött pénzt.

Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás