Múltbéli hozamok

Befektetési alap akadémia

A befektetésekkel kapcsolatban soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Ezért a múltbeli hozam soha nem lehet az egyedüli figyelembe vett tényező befektetési döntésünk meghozatalánál. A múltbeli hozamnál sokkal fontosabbak jövőbeli várakozásaink egy adott piaccal kapcsolatban, hiszen a most befektetett pénzünk hozamára nem a múltbeli, hanem a jövőbeli piaci folyamatok lesznek hatással. 

A befektetési alapok teljesítményét egymáshoz és piaci jelzőszámokhoz viszonyított hozam- és kockázati mutatók alapján értékelni lehet. Az alapok múltbéli teljesítményeinek összehasonlításakor azonban csak azonos stratégiájú, azonos időszakra vonatkozó, azonos módon számolt teljesítményeket vethetünk értelmesen össze. 

A Hozam Plaza oldalai ehhez is segítséget nyújtanak. 

Például az összes befektetési alap listájában táblázatosan megtalálhatók az 1-3-5 éves hozamok – miközben az alapok az érvényes hazai kategorizálásnak megfelelően /lásd BAMOSZ-kategóriák/ vannak csoportokra bontva. 

Ismételten hangsúlyozni kell azonban azt, hogy a hozam és a kockázat csak egymással összefüggésben értékelhető, és nem szabad szem elől téveszteni, hogy mindennemű befektetés jövőbeli jövedelmek jelenértéke. 

Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás